Waarom mijn fysio zo ongelofelijk belangrijk voor me is

Mijn fysiotherapeut, Arnoud Hoyng.

Als topsporter is het belangrijk voortdurend zo fit mogelijk te zijn. Kleine blessures moet ik meteen (laten) aanpakken en niet laten verergeren. En wanneer je zoals ik Ehlers-Danlos hebt, is er sowieso altijd wel een lichaamsdeel waar je last van hebt en waarbij behandeling verbetering kan brengen. Ik heb daarvoor al vijf jaar dezelfde fysiotherapeut: Arnoud Hoyng.

Vijf jaar geleden ben ik in contact gekomen met Arnoud. Ik zocht een fysiotherapeut die mij kon helpen met mijn schouderinstabiliteit gecombineerd met de servicebeweging. In talloze sessies hebben we samen met veel geduld mijn schouderstabiliteit weten te verbeteren. Ook krijgt de rest van mijn lichaam aandacht, waarbij zowel sport- als handicapgerelateerde klachten worden behandeld.

Het is voor mij erg belangrijk dat ik veel vertrouwen heb in mijn fysiotherapeut. Arnoud weet na vijf jaar hoe hij bepaalde terugkerende klachten moet behandelen. Daarnaast vind ik het geweldig hoe hij betrokken is bij mijn tenniscarrière. Hij volgt mijn verrichtingen in het buitenland, is zelfs een paar keer mee geweest op toernooi en als ik tijdens een toernooi een lichamelijke klacht heb, hebben we op afstand contact over hoe ik daar het beste mee om kan gaan, eventueel met hulp van een plaatselijke fysiotherapeut.

Arnoud op Wimbledon, met Marjolein op de achtergrond

Ook Arnoud vindt onze samenwerking bijzonder. Hij vertelt:

“Marjolein en ik zien elkaar wekelijks als ze niet in het buitenland is. Ik ben ook weleens mee geweest naar toernooien met als hoogtepunten Wimbledon en natuurlijk Roland Garros in 2016 waar Marjolein zo fantastisch de singletitel won. Ik probeer Marjolein zo goed mogelijk bij te staan op het fysieke vlak, zodat ze zoveel mogelijk klachtenvrij kan trainen en optimaal kan presteren.

Haar medische achtergrond in combinatie met de gewenste sportspecifieke eigenschappen vereisen intensieve begeleiding zowel op als buiten de tennisbaan. Dat doen we met een wekelijkse fysiotherapeutische behandeling en het volgens schema uitvoeren van dagelijkse fitnesstrainingen. Deze trainingen kunnen preventief van aard zijn, maar ook klachtgericht en/of tennisspecifiek.

De inspanningen zijn gericht op het gebied van onder andere uithoudingsvermogen, kracht, snelheid en coördinatie. Het omgaan met – en het overwinnen van – lichamelijke ongemakken gebeurt in samenspraak met Marjolein, haar fysieke trainer en de coach. Ik vind het ontzettend leuk en ook nogal eens een uitdaging om Marjolein gedurende het tennisseizoen zo goed mogelijk te prepareren en ga hier graag nog lang mee door.”

En dat geldt voor mij ook! Ik hoop nog lang een beroep te mogen doen op Arnoud, ook als ik mijn tenniscarrière heb beëindigd. Ik stap er altijd graag voor in de auto naar Heteren.