Terugblik met Wouter: “2019: Van 8 terug naar 4!”

Nu 2019 er bijna op zit en we gaan trainen in voorbereiding op het seizoen 2020 – dat al snel begint met de Australische toernooien – is het een mooi moment om de balans op te maken. Dat heb ik samen met mijn coach Wouter Kropman gedaan. Dit is zijn verhaal.

“2019 Begon als een jaar waarin de naweeën van 2018 behoorlijk doorwerkten.” Marjolein stond begin dit jaar nummer 8 van de wereld, een positie die niet gegarandeerd recht geeft op het spelen van de Grandslamtoernooien; de belangrijkste toernooien ter wereld. 

De organisatie van de Australian Open gaf Marjolein een wildcard, zodat zij toch kon deelnemen aan de 1e Grand Slam van het jaar. Als Marjolein hier goed zou presteren, dan zou dat wat meer lucht geven voor het vervolg van het seizoen. Er stond dus meteen druk op de resultaten van de te spelen wedstrijden aan het begin van het seizoen.

Nu gaat het te ver om hier alle resultaten van afgelopen jaar terug te halen, want er zijn veel goede resultaten geweest. Maar er waren ook veel obstakels die wij als team hebben moeten doorstaan en hebben moeten zien op te lossen. Grotendeels door ons doel helder voor ogen te houden.

Als team hebben we daar regelmatig over gesproken. Dat waren vaak mooie gesprekken over prachtige vooruitzichten, maar zéker ook confronterende, emotionele gesprekken. Het vraagt nogal wat van je als mens om topsporter te zijn!  

Tijdens de Masters eind november in Orlando, het wereldkampioenschap voor de rolstoeltennissers, behaalde Marjolein een knappe 4e plaats in het enkelspel en een 3e plaats in het dubbelspel samen met Dana Mathewson. Een goede uitslag om jaargang 2019 mee af te sluiten. Een jaar waarin ze eindigt als nummer 4 van de wereld in het enkelspel en nummer 3 van de wereld in het dubbelspel.

Ons nieuw omschreven motto, waar zowel in topsport als in het ‘echte’ leven aan vast gehouden kan worden:

“Als er iets tegenzit of anders gaat dan verwacht of gehoopt… Ben je dan van slag of ga je ermee aan de slag?”

Wij doen dat laatste. We gaan voor een goed, gelukkig, plezierig en succesvol 2020!”

Wouter Kropman