Marjolein Buis pakt bronzen medaille op WK rolstoeltennis

PERSBERICHT – Rolstoeltennisster Marjolein Buis is derde geworden op de Masters. Dit toernooi geldt als het officieuze WK rolstoeltennis. In het Amerikaanse Orlando veroverde ze met thuisfavoriet Dana Mathewson het brons. In de strijd om plaats 3 en 4 versloegen ze het Duits/Zuid-Afrikaanse koppel Krüger/Montjane met 6-3, 6-2.

Buis en Mathewson waren in Orlando als tweede geplaatst en hun doelstelling was dan ook om die plaatsing waar te maken met een finaleplaats. “In de poulefase speelden we ook tegen Krüger en Montjane; toen haalde we ons niveau niet en daardoor verloren we in drie sets van ze”, verklaart Buis. “Daardoor werden we tweede in de poule en troffen we in de halve finale al de favorieten; Diede de Groot en Aniek van Koot. Zij waren dit jaar onverslaanbaar en dat bleek ook tegen ons in de halve finale. Dus was brons het maximaal haalbare.”

In de strijd om dat brons stond het Nederlands/Amerikaanse koppel opnieuw tegenover Krüger en Montjane. De 31-jarige Beuningse erkent: “Natuurlijk wilde we wat rechtzetten! En dat is ook zeker gelukt. We waren de hele wedstrijd de bovenliggende partij, hebben ze geen kans gegeven om in de wedstrijd te komen. Natuurlijk had ik liever zilver gewonnen, maar om dan zó overtuigend, mét een overwinning, het toernooi af te sluiten, voelt erg goed.”

Enkelspel
In het enkelspel was Buis als vierde geplaatst. In de halve finale wist ze het de Japanse Kamiji (nummer 2 van de wereld, red.) erg lastig te maken, maar na twee tiebreaks (6-7, 6-7) moest de Gelderse rolstoeltennisster genoegen nemen met de strijd om brons. Daarin was de Britse Jordanne Whiley te sterk (2-6, 4-6). “Tegen Yui was in superdicht bij de winst. Dat ik van haar verloor, was zó zuur. Ik zat er dichter bij dan ooit de laatste jaren. Mijn spel was goed, ik heb veel gedaan waar ik hard op getraind had; alles kwam er ook echt uit. Dat was een geweldige wedstrijd. Tegen Jordanne lukte dat niet. Ik heb de hele wedstrijd achter gestaan. Zo simpel is het. Punt.”

Buis sluit het jaar af als nummer 4 van de wereldranglijst. “Dat ik hier geen brons win in het enkelspel, is erg jammer. Maar ik kan toch terugkijken op een geweldig internationaal jaar. Ik stond in januari nog op plaats 8 en nu in de top-4. Dat is een grote stap vooruit en een prachtige manier om in januari aan het paralympisch jaar richting Tokio 2020 te beginnen.”

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher