Marjolein Buis door coronavirus vroegtijdig naar huis uit Amerika

Marjolein en dubbelpartner Micha Spaanstra in Rome (Georgia) – foto: Doug Walker

PERSBERICHT – Rolstoeltennisster Marjolein Buis is zonder een wedstrijd te spelen teruggekeerd uit de Verenigde Staten. Door het coronavirus werden de Georgia Open Wheelchair Championships nog voor Buis’ eerste wedstrijd afgelast. Ook de komende zes weken vinden er geen rolstoeltennistoernooien plaats.

De 32-jarige Beuningse vloog afgelopen weekend naar de Verenigde Staten voor twee toernooien. Na de Georgia Open zou Buis doorreizen naar Louisiana voor de Cajun Classic; een van de grootste toernooien van het jaar (ITF Super Series). Na een paar goede trainingsdagen zou Buis gisteren aan haar toernooi beginnen.

Reisverbod
“Toen president Trump aankondigde het luchtverkeer tussen Nederland en de Verenigde Staten stil te leggen, was het voor mij duidelijk: zo snel mogelijk naar huis. Toernooi of geen toernooi. Ik wil niet het risico lopen dat ik hier vast kom te zitten”, vertelt Buis. “Daaroverheen kwam gisterochtend de afgelasting van het toernooi door de internationale tennisfederatie (ITF). De komende zes weken, tot in elk geval 20 april, worden er geen tennistoernooien georganiseerd.”

Voor zichzelf vindt Buis het vervelend, maar dat is niet het ergste. “Het prijzengeld en de punten worden verdeeld, maar dat kan me nu eerlijk gezegd gestolen worden”, zegt ze. “Ik heb vooral te doen met de organisatoren. Zij steken er ziel en zaligheid in, meestal vrijwillig. Alle spelers reizen naar Georgia, zijn er al aan het trainen en dan ineens is het voorbij. En ondanks dat blijven ze ons steunen. Ze regelen maaltijden, transport naar het vliegveld voor iedereen die een nieuwe vlucht heeft geboekt en ondersteunen ons waar ze kunnen. Terwijl tegelijkertijd al hun werk van de afgelopen maanden voor niks is geweest. Die toewijding is fantastisch.”

Geen toernooien
In elk geval tot en met 20 april worden er geen toernooien georganiseerd. Het eerste toernooi dat Buis nu (mogelijk) gaat spelen, is de Japan Open (21-26 april).

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher.