Hoe onderhoud ik mijn rolstoel?

Qua onderhoud hoeft er aan mijn rolstoel gelukkig niet zo vaak iets te gebeuren. Ik laat mijn tennisrackets veel vaker opnieuw bespannen dan dat ik bijvoorbeeld mijn banden verwissel!

Buitenbanden
De buitenbanden van mijn tennisrolstoel vervang ik wanneer ze bijna versleten zijn. Ik wacht niet tot het laatste moment, want ik wil niet met een doorgesleten band op de tennisbaan komen te staan. Ik speel bijna altijd met mijn wielen met oranje spaken. Ik krijg van Kenda oranje buitenbanden gesponsord en die staan er mooi bij.

Hoe lang ik met een set buitenbanden doe, wisselt door het jaar heen. Wanneer het erg warm is en de zon de hardcourt banen goed verwarmt, slijten de banden erg snel. Speel ik echter in Nederland op binnenbanen, dan doe ik er lang mee.

De wielen van een tennisrolstoel staan schuin. Daardoor slijten de banden maar aan één kant, namelijk de kant die de baan raakt. Als de banden tot halverwege versleten zijn, laat ik ze omdraaien, waardoor de nog onbeschadigde kant beneden komt. Daardoor kan ik zo lang mogelijk gebruik maken van de banden. Het omdraaien doe ik vanwege mijn beperkte handfunctie niet zelf, maar laat ik tijdens toernooien door de aanwezige rolstoelmonteur doen en wanneer ik thuis ben helpt de lokale fietsenmaker me erbij.

Met binnenbanden doe ik jaren. Ik heb tot nu toe alleen een binnenband moeten vervangen, als hij lek was gegaan tijdens het verwisselen van de buitenbanden.

Kleine wieltjes
De kleine wieltjes vervang ik wanneer ze zo ver afgesleten zijn, dat het loopvlak een centimeter breed geworden is. Een breed loopvlak is op gravel juist wel fijn, dus ik vervang de wieltjes altijd na het gravelseizoen en afhankelijk van hoe snel ze slijten ook nog rond het einde van het jaar.
Wanneer er veel tennisballenpluis en haren rondom de assen van de wieltjes zitten, haal ik de wieltjes van de rolstoel en maak ik ze schoon.

Reservemateriaal
Mijn kuipje is met vier grote schroeven aan het frame bevestigd. Begin juli brak een van de schroeven doormidden. Ik speelde nog een tijdje door, maar uiteindelijk brak ook een tweede schroef. Gelukkig heb ik altijd reservemateriaal bij me als ik op toernooi ga en konden de schroeven vervangen worden, waarna ik de training kon hervatten. Het was voor het eerst dat een schroef brak. De schroef zat toen hij brak zo’n twaalf maanden in mijn stoel, dus voor de zekerheid hebben we alle schroeven vervangen en doen we dat voortaan om de negen maanden.

Naast mijn onderbenen heb ik tegen het frame aan beide kanten een stuk schuim bevestigd met duct tape. Het ziet er misschien niet zo strak uit, maar het werkt heel goed en is licht van gewicht. Elke twee tot drie maanden vernieuw ik de tape.