Hoe kies ik mijn toernooien uit?

Er zijn elk jaar honderden rolstoeltennistoernooien over de hele wereld. Ik krijg regelmatig de vraag: hoe kies jij je toernooien uit? En waarom kies je dan juist díe toernooien? Het belangrijkste uitgangspunt is bijna altijd: punten veroveren voor de wereldranglijst. Daarom heb ik dit jaar ook meer toernooien gespeeld dan ooit. Ik was ruim 25 weken van huis.

Dat ik 25 toernooien heb gespeeld, was een bewuste keuze. Ik was een jaar geleden gezakt naar plek 9 op de wereldranglijst en ik wilde zo snel mogelijk weer de top-7 in, om zeker te zijn van Grand Slam deelname. Door veel toernooien te spelen, heb ik veel punten voor de wereldranglijst gewonnen en sta ik weer in de top-4! Doel bereikt dus.

Maar: hoe ga ik mijn kalender voor komend jaar samenstellen?

Eigenlijk zet ik de vier Grand Slams, de Masters en (bijna) alle Super Series als eerste in mijn agenda. Dat zijn de belangrijkste toernooien, waar de meeste punten te verdienen zijn. Daarna kijk ik naar de ITF1-toernooien die hier goed mee combineren, zoals bijvoorbeeld in maart in Amerika. De week voor het Super Series toernooi van Baton Rouge wordt elders in de VS een ITF 1 toernooi gehouden. Door daar ook aan deel te nemen heb ik meer tijd om te acclimatiseren en wedstrijdritme op te doen. Ook speel ik elk jaar enkele ITF2-toernooien. Die zijn voor mij echt bedoeld om wedstrijdritme te krijgen en dingen te testen waar we in het trainingsblok aan hebben gewerkt. Zo speel ik begin november een toernooi in Praag. Dat staat echt op mijn programma om anderhalve week later goed voorbereid naar de Masters te reizen.

Trainingsblok in februari
Voor de eerste maanden van het jaar is het ook in 2020 simpel: in januari naar Australië, in maart naar Amerika. Daartussen een langer trainingsblok om echt aan mijn spel en fysiek te werken. En welke toernooien ik daarna ga spelen, is ook afhankelijk van de resultaten in Australië en Amerika. Zijn de resultaten goed, dan zal ik wat minder spelen. En valt het tegen, dan zal ik wat meer toernooien spelen om mijn positie op de wereldranglijst te verbeteren of te handhaven.

Strategisch kiezen
Andere jaren waren er altijd wel toernooien waar ik wist: daar kan ik misschien veel punten pakken, omdat er niet veel topspelers heen gaan. Dit jaar is dat zeker niet het geval. Iedereen wil zoveel mogelijk punten halen richting de Paralympische Spelen. Werkelijk álle toernooien zijn sterk bezet, strategisch kiezen is er niet bij. Op alle niveaus zijn veel meer spelers met veel betere rankings aanwezig dan normaal. Zelfs op ITF2-niveau, wat internationaal het vierde niveau is.