Halve finale eindstation voor rolstoeltennisster Buis op US Open

Marjolein Buis met haar coach Wouter Kropman op de US Open (eigen foto)

NEW YORK – Rolstoeltennisster Marjolein Buis is er niet in geslaagd om voor de vierde keer dit jaar de finale van een grandslamtoernooi te halen. Zowel in het enkel- als dubbelspel verloor de 31-jarige Beuningse in de halve finale. Ondanks de uitschakeling blikt Buis tevreden terug op haar optreden in New York.

Met een plaats in de halve finale verstevigt Buis haar vierde plaats op de wereldranglijst. “Op voorhand was ik blij geweest met een plek in de halve finale, ik scoor hiermee belangrijke punten voor kwalificatie voor de Paralympische Spelen”, legt de Nederlandse uit. “Maar als je dan eenmaal in die halve finale staat, wil je ook winnen. Dat zat er tegen de Japanse Yui Kamiji geen moment in.”

Vooral in de eerste set was het tegen de nummer 2 van de wereld eenrichtingsverkeer. “Zij benutte al haar kansen, ik niet”, zegt Buis. “In de tweede set kreeg ik ook de nodige kansen, maar ook toen pakte zij de punten op de belangrijke momenten. Ik had haar veel beter partij willen én kunnen bieden; ik baal ervan dat dat niet gelukt is.” De Japanse won uiteindelijk met duidelijke cijfers: 1-6, 3-6.

Dubbelspel
In het dubbelspel kwam Buis in actie met de Amerikaanse Dana Mathewson. Na een bijna twee uur durend gevecht wonnen Sabine Ellerbrock (Duitsland) en de Zuid-Afrikaanse KG Montjane de beslissende supertiebreak: 1-6, 6-4, 6-10. “Ik stond goed te spelen, maar het was gewoon niet genoeg om te winnen”, is Buis’ simpele verklaring. 

Vier Grand Slams
Buis reikte eerder dit jaar tot dubbelfinales op de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon. “Ik had graag op alle vier Grand Slams de dubbelfinale gespeeld. Jammer dat dat niet lukt”, blikt ze terug. “Maar met halve finales in het enkelspel op de Australian Open, Roland Garros en de US Open, kan ik toch terugkijken op een goed grandslamjaar. Natuurlijk wil ik altijd meer, maar vorig jaar haalde ik niet een keer de halve finale in het enkelspel. Dus ben ik blij hoe het gegaan is; zeker omdat dit allemaal meetelt richting Tokio 2020.”

Super Series
Buis reist maandag door naar Saint Louis (Louisiana) voor de USTA Wheelchair Championships. Dit is een toernooi uit de ITF Super Series, het niveau net onder de Grand Slams. Ook hier zijn veel punten voor de wereldranglijst en kwalificatie voor Tokio 2020 te verdienen.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher.