Buis moet na coronalockdown genoegen nemen met zilver op US Open

Prijsuitreiking na de dubbelfinale. Links Diede de Groot en Marjolein Buis, rechts Yui Kamiji en Jordanne Whiley

PERSBERICHT – Rolstoeltennisster Marjolein Buis is er samen met landgenote Diede de Groot niet in geslaagd de US Open te winnen. In de finale was het Japans/Britse duo Jordanne Whiley en Yui Kamiji in twee sets te sterk: 3-6, 3-6. Voor de 32-jarige Beuningse was het verlies in de finale een teleurstelling.

“We hebben te veel kansen gemist”, verzuchtte Buis na de finale in het door de coronaregels lege Louis Armstrong Stadium in New York. De wedstrijd tussen het als eerste (Buis en De Groot) en tweede geplaatste koppel golfde op en neer, met servicebreaks over en weer. In de 18 gespeelde games leverde de serveerder liefst 13 keer de game in. Na de verloren eerste set nam het Nederlandse koppel in de tweede set een 3-1 voorsprong, maar daarna wisten ze geen game meer te winnen. “Zij speelden echt wel sterk, maar er zat voor ons meer in. Dat dat er niet uitkomt, is enorm balen en teleurstellend”, erkende Buis.

Tevreden
Over haar prestatie in het enkelspel was de Beuningse rolstoeltennisster meer te spreken. Ze opende het toernooi met een overtuigende 6-2, 6-1 overwinning op de Amerikaanse Dana Mathewson. “Ik ben blij dat ik mijn eerste wedstrijd na de coronalockdown won”, lacht ze. “Ik speelde niet heel goed, maar door slim te spelen heb ik toch ruim gewonnen.”

In de halve finale maakte Buis het de latere winnares, Diede de Groot, flink lastig. Na een gevecht van ruim twee uur moest ze toch haar meerdere erkennen in de nummer 1 van de wereld (6-7, 6-4, 1-6). “In de eerste set heb ik zeker kansen gehad. Ik kwam 5-2 voor, Diede kwam sterk terug, ik overleefde twee setpoints tegen, waarna zij nipt de tiebreak won”, blikt Buis terug. “In de derde set begon zij beter dan ik. Natuurlijk is het jammer dat ik de finale niet heb gehaald, maar mijn spelniveau was goed. Dat is een schrale troost.”

Roland Garros
Buis reist nu terug naar huis, waar ze tien dagen in thuisquarantaine zal verblijven. Daarna begint ze met coach Wouter Kropman aan haar voorbereiding op Roland Garros, het derde en laatste grandslamtoernooi van het jaar (7-10 oktober).

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher