Tóch rolstoeltennis op de US Open

Marjolein Buis met haar coach Wouter Kropman op de US Open, 2019 (eigen foto)

Misschien heb je het in de media wel meegekregen: de US Open gaat door, maar aanvankelijk zou dat zónder rolstoeltennistoernooi zijn. Ik was opgelucht, ik hoef in deze COVID19-periode niet zo nodig te reizen.

Andere rolstoeltennissers protesteerden en na goed overleg met videocalls en mailwisselingen tussen de US Open, de internationale tennisfederatie ITF en ons als spelers, staat er nu wél een rolstoeltennistoernooi op het programma: ‘gewoon’ volgens de originele planning van 10 tot 13 september in New York.

Aan de ene kant is het superfijn dat we als volwaardig worden gezien; dat rolstoeltennis en ‘lopend tennis’ op een lijn zitten. Of we spelen allemáál wel, of we spelen allemáál niet. Afhankelijk van de ontwikkeling van COVID19 en de reisrestricties die er nu nog zijn.

Maar diep van binnen ben ik niet blij met het (mogelijk) doorgaan van de US Open. Er zijn nog zoveel onzekerheden, nog zo weinig antwoorden.

Het is nog niet bekend wat dit betekent voor het ontdooien van de ranglijsten, die sinds half maart ‘bevroren’ zijn. Niemand kan op dit moment punten winnen, niemand kan punten verliezen. Wordt de ranglijst ontdooid en ik zou besluiten níet naar de US Open te gaan, dan betekent dat dat ik veel punten en dus ook mijn goede positie op de wereldranglijst verlies. Richting Tokio 2021 zou dat een enorme stap terug zijn. Ook is het nog niet bekend of er, zoals gebruikelijk, een boete is als je in de top-7 staat, zoals ik, maar besluit níet te spelen op een Grand Slam. 

En natuurlijk is er veel onzekerheid over hoe groot het gezondheidsrisico in september zal zijn als je in het vliegtuig stapt. Eenmaal op de US Open maak ik me geen zorgen, dat is allemaal heel goed geregeld. Maar je moet er wel zien te komen… En op dit moment geldt voor de Verenigde Staten nog steeds het reisadvies ‘code oranje’.

Ik hoop dat we voor september meer antwoorden hebben. En dat ik in elk geval niet de keuze hoef te gaan maken tussen mijn positie op de wereldranglijst en een mogelijk gezondheidsrisico.

Sportieve groeten,
Marjolein