Omgaan met tegenslag (deel 2): paar maanden tennisarm

Koekjes laten aanbranden, een onvoldoende voor een proefwerk of een auto die niet wil starten. Bij tegenslag gaat het bij mij echt niet meteen over het feit dat ik in een rolstoel terecht ben gekomen. In drie blogs deel ik tegenslagen uit het afgelopen jaar met jullie. In deel 2: blessures.

Mijn grootste tegenslag dit jaar was mijn blessure. Ik was in het verleden al wel eens een of twee weken uitgeschakeld geweest met een blessure. Maar nooit maandenlang, zoals dit jaar het geval was.

Ik liep in maart tijdens een toernooi een tennisarm op.

Dat betekende dat ik een periode niet kon tennissen en het daarna heel rustig weer moest opbouwen. Als je normaal een paar uur per dag tennist, is het een flinke tegenvaller als dat niet meer kan.

Het liefste had ik het herstel volledig in eigen hand gehad, maar dat ging niet. Ik moest de tijd zijn werk laten doen en me daarbij neerleggen. Gelukkig kon ik dat. Daarbij was het belangrijk dat ik mijn arm absoluut niet overbelastte en daar heb ik heel goed op gelet. Was er toch nog mooi iets wat ik wél actief kon doen…

Trainingen en toernooien heb ik geschrapt en we stelden een alternatief trainingsprogramma op. Drie keer per week mocht ik 45 minuten tennissen en langzaamaan werd dat meer. Een paar keer volgde een terugval en moesten we weer wat tennistrainingen schrappen. Maar gelukkig ging het steeds beter.

Ook de fysieke trainingen moesten aangepast worden. Ik kreeg een nieuw fitnessprogramma en in plaats van zwemmen ging ik buiten met mijn handbike fietstochten maken.

Door het wegvallen van diverse toernooien ontbrak het me aan wedstrijdritme en raakte ik veel punten voor de wereldranglijst kwijt. Toen ik fitter werd hebben we diverse extra toernooien toegevoegd aan mijn wedstrijdkalender, om weer ritme op te doen en later in het jaar punten te pakken voor de ranglijst.

Voordeel bij een nadeel: in het voorjaar had ik opeens veel vrije tijd. Om me mentaal lekker te blijven voelen, besloot ik die tijd goed te besteden. Ik nam me voor om veel tijd in mijn studie te steken, maar er kwam iets anders moois op mijn pad: een nieuwe woning. Het kwam goed uit dat ik veel vrije tijd had, want in een koopwoning gaat heel veel tijd zitten!

Zo zie je maar: ieder nadeel, heeft zijn voordeel!

Dit blog schreef ik voor VX Company.