Materiaalpech? Gelukkig is er de ‘repair guy’!

Als ik tijdens een wedstrijd last krijg van een blessure, mag de fysiotherapeut op de baan komen voor een behandeling. Zodra hij de diagnose heeft gesteld, mag de behandeling nog drie minuten duren. Maar… Hoe zit dat eigenlijk met materiaalpech?

Mijn rolstoel is het verlengde van mijn lichaam. En hoe goed ik hem ook onderhoud, het kán gebeuren dat ook mijn rolstoel een blessure oploopt. Niet voor niets heb ik altijd het nodige materiaal bij me: een binnenband, schroefjes, wieltjes, kogellagers en gereedschap. Meestal is het niet nodig, omdat de repair guy van het toernooi genoeg spullen heeft om te kunnen werken.

Maar: als ik een klapband, afgebroken schroef of slag in mijn wiel krijg, hoe werkt dat dan? In zulke gevallen komt de ‘rolstoelfysio’ – de repair guy dus – de baan op. En voor hem gelden min of meer dezelfde regels als voor de ‘mensenfysio’: zodra hij zijn diagnose gesteld heeft, gaat de tijd lopen.

Hij krijgt niet 3, maar 15 minuten om de rolstoel te repareren. Lukt dat niet? Dan krijg ik een waarschuwing voor ‘delay of the game’, wat tot puntenverlies kan leiden. En is de rolstoel na 20 minuten nog niet gemaakt, word ik gedwongen tot opgave.

Gelukkig is het zover nog nooit gekomen!