Marjolein Buis bereikt halve finales tijdens Cajun Classic

Foto: Pat Beard

BATON ROUGE – Rolstoeltennisster Marjolein Buis heeft in het Amerikaanse Baton Rouge twee keer de halve finale gehaald op de Cajun Classic. Tijdens dit Superseriestoernooi reikte de 31-jarige Beuningse zowel in enkel- als dubbelspel tot de laatste vier. Een mooi resultaat, blikt ze tevreden terug: “Ik heb een goed niveau gehaald én het kan nog beter.”

Na twee overtuigende overwinningen stuitte Buis in de halve finale van het enkelspel op landgenote Diede de Groot. In een spannende wedstrijd, die ruim twee uur duurde, was de nummer 1 van de wereldranglijst nipt beter: 6-7, 2-6. “Bij vlagen heb ik de wedstrijd gedicteerd, zeker in de eerste set”, zegt Buis. “Daarin legde ik het net af in de tiebreak. In de tweede set kreeg ik zeker kansen, maar wist ik die niet te benutten. En als je de kansen zelf niet pakt, doet Diede dat wel.”

Dubbelspel
In het dubbelspel kwam de Gelderse rolstoeltennisster in actie met de Thaise Sakhorn Khanthasit. ‘Een gelegenheidskoppel’, erkent Buis. De twee schreven zich pas ter plekke samen in, omdat Buis’ oorspronkelijke dubbelpartner op het laatste moment afmeldde voor het toernooi. Buis en Khanthasit haalden de halve finale, wisten het als eerste geplaatste koppel De Groot en Aniek van Koot lang onder druk te houden, maar gingen uiteindelijk nipt ten onder: 6-7, 4-6.

“Ook in het dubbelspel heb ik een goed niveau gehaald”, vertelt Buis. “Natuurlijk zou een finaleplaats mooi zijn geweest, maar mijn spel was goed en ik heb samen met mijn coach Wouter Kropman toch nog wat puntjes gevonden waar het beter kan, zodat ik het mijn tegenstanders nog moeilijker kan gaan maken.”

Top zeven
Buis reist vandaag terug naar Nederland. Over anderhalve week vertrekt ze voor drie weken naar Azië, waar ze toernooien speelt in Zuid-Korea en Japan. “Daar wil ik zoveel mogelijk punten halen voor de wereldranglijst, om me te kwalificeren voor Roland Garros”, legt ze uit. De beste zeven speelsters plaatsen zich automatisch voor dat tweede grandslamtoernooi van het jaar. Buis: “Ik ben op dit moment nummer 7 op de ranglijst en het gat met de nummer 8 is klein. Dus wil ik er alles aan doen om mijn positie op de ranglijst te handhaven.”